U Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre izloženi su radovi 27 umjetnika i umjetnica, no ne radi se o nekoj blagdanskoj izložbi, već su oni tu kako bi odgovorili na pitanje “Ima li umjetnosti nakon interneta?”.

To pitanje postavila je Iva Gašparić i prilično zanimljive odgovore dobila kroz slike, skulpture, video, ali i kroz riječ, napisane odgovore koji prate većinu radova, tako da su ovaj put autori objasnili što su htjeli reći odnosno pokazati.

Neke od tih objašnjenja treba pročitati više puta, no neka su kristalno jasna poput obrazloženja Milana Marina. On piše: “Sve je, pa tako i umjetnost, u kretanju i promjeni. Opstanak umjetnosti nije upitan”.

Još direktniji je Fulvio Juričić koji je na bijelom slikarskom platnu samo napisao “IMA”, a i većina odgovora završava pozitivno, premda se do tog zaključka dolazi na različite načine.

– To je tema koja me muči još od fakulteta, dobrih 20 godina, jer se tada pojavio internet u mom životu. Tada sam primijetila da neću biti novi Picasso a vjerojatno smo svi mi shvatili da, što više uzimamo informacija, da nismo toliko jedinstveni kao što smo mislili.

Sada je tu ona dvostruka oštrica gdje ne znamo da li da nastavimo dalje i da se borimo s vjetrenjačama ili da jednostavno odustanemo od svega, ali to bi bilo jako loše, rekla je Gašparić otvarajući izložbu uz predsjednika HDLU-a Istre Milana Marina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.