U suradnji sa strukovnim udrugama Ministarstvo je razradilo model potpore koji će se realizirati u formi jednokratne potpore nezavisnim profesionalcima u kulturi i umjetnosti koji su članovi umjetničkih strukovnih udruga, nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna te ne ostvaruju pravo na potporu temeljem drugih mjera Vlade Republike Hrvatske za očuvanje radnih mjesta zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom.

Potpore članovima strukovnih udruga dodjeljuju se za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje.

Pristigle zahtjeve razmatraju i vrednuju nadležne strukovne udruge koje potom Ministarstvu kulture i medija dostavljaju popis članova za koje je utvrđeno da ispunjavaju uvjete i kriterije za dobivanje jednokratne potpore. Iznosi pojedinačnih potpora ovisit će o ukupnom broju članova svih udruga koji će se prijaviti i ispuniti uvjete za stjecanje jednokratne potpore.

Strukovne udruge na temelju čijih se potvrda ostvaruju porezne olakšice mogu predati svoje prijave od dana objave ovog Javnog poziva do zaključno 1. ožujka 2021. godine.

Osnovni kriteriji za dobivanje jednokratne potpore:

  • članstvo u strukovnoj udruzi, započeto najkasnije 1. lipnja 2020. godine
  • član se bavi umjetničkom djelatnošću najmanje 2 godine
  • član može obrazložiti prekid umjetničkih aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa
  • član nije stalno zaposlen, redovni student ili umirovljenik
  • član je ostvario ukupne prihode od obavljanja umjetničke djelatnosti u 2017., 2018. ili 2019. godini (moguće je odabrati godinu u kojoj je prihod bio najviši) u iznosu većem od 1.625 kn mjesečno, odnosno ukupni godišnji prihod od najmanje 19.500 kn.
  • član nije u 2020. godini ostvario ukupan dohodak veći od 200.000 kn

Pravo na isplatu jednokratne potpore članovi HDLU-a Istre ostvaruju ispunjavanjem navedenih kriterija, a koji se potvrđuju ispunjavanjem propisanog obrasca Zahtjeva koji su dužni dostaviti u HDLU Istre najkasnije do 20.2. 2021. do 15 sati.

Specifičan kriterij HDLU-a Istre:

Članovi koji ispunjavaju osnovne kriterije moraju ispuniti i specifičan kriterij koji propisuje HDLU Istre, a to je: dokazati da su u razdoblju između 2017. i 2020.  javno predstavili, odnosno producirali i plasirali na tržište najmanje 2 nova umjetnička rada (*npr. putem izložbi, festivala, predstavljanja u javnom prostoru, publikacija, web stranice, galerijske prodaje, dućanske ili web prodaje, kataloga, autorskog ugovora ili dokaza o prihodima i sl.).

Obrazac Zahtjeva šalje se putem e-maila na adresu: istrehdlui2020@gmail.com, a prijave moraju biti vlastoručno potpisane!

Prijave koje stignu izvan navedenog roka nažalost neće biti poslane Ministarstvu kulture i član neće imati pravo na isplatu sredstava.

Poziv Ministarstva (u kojem se nalazi i obrazac Zahtjeva koji ispunjavaju članovi) nalazi se na poveznici u nastavku:

https://in-kulture.gov.hr/natjecaji-16274/javni-pozivi-404/javni-poziv-za-dodjelu-namjenskih-sredstava-umjetnickim-strukovnim-udrugama-za-isplatu-jednokratne-potpore-umjetnicima-u-2021-godini-rok-1-3-2021/20571

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.