RECENTNE IZLOŽBE – POSJETIOCI / 22 HAIKUA

Posjetioci, Jadranka Ostić & Mrtina Marenčić

  • haikua – zvuk tišine, Helga Goran

1.6. 2019. – 1. 7. 2019.

POSJETIOCI

Samostalna izložba male plastike Jadranke Ostić i njene gošće Martine Marenčič nastala je kao rezultat (ne)slučajnog susreta pri čemu su su ideje, stvaralački put i pristup radu slili u jedinstvenu misao. Obje su se autorice na svojem stvaralačkom putu modeliranja i rada s glinom upustile u svojevrsu nadgradnju, intervencijama u osnovni materijal. Svaka svojim manirom i poetikom. Ono što je kod oba opusa iznenađujuće, jedinstvenost je kiparske forme malih plastika koje su nastajale dugi niz godina a da se pritom autorice na svojim profesionalnim putovanjima niakad nisu susrele u fizičkom ili spoznajnom smislu, metafizičko su upravo počele istraživati, a ova je iložba prvi rezultat tog istraživanja.

Glina i željezni otpad

Jadranka Ostić je s intervencijama različitih materijala u glinu započela još 1986. Radi se o malim skulpturama dimenzija između 10 i 30 cm koje suprimarno oblikovane od gline i naknadno fnalizirane u zamišljene motive nadgradnjom i eksperimentiranjem dodavanja sitnog željeznog otpada kao što su čavli, lanci, željezni ostaci i sl. u glinu te konačnim pečenjem.

Martina Marenčič ne prije više od deset godina počela eksperimentirati s pečenjem željeza umetnutog u tanke glinene kocke i srodne forme. Materijali su se promijenili, od gline i različitih komada metala te metalnog otpada u stoneweare i porculan kombiniran sa željeznom žicom.

Autorice su povezivanjem spomenutih materijala: gline i željeza, koji su naizgled u kontrastu (topla keramika, stonewear i hladni metal) stvorile komplementarnu kombinaciju materijala koji se dopunjavaju čineći figurice različitih oblika. Neke od njih su apstraktne, mada nikad potpuno i u njima možemo prepoznati motive bajkovitih bića među kojima jedna podsjećaju na bića iz morskih dubina, dok druga nalikuju pticama, a treća – jajastih ili duguljastih oblika, mogu associrati na vanzemaljska bića. Zadnja je skupin aimenovala izložbu i cjelokupni proces zajedničkog stvaranja ovog dueta. Nastali su visitorsi/posjetioci/obiskovalci, a ovom su prigodom prvi put „stigli u goste“.

Tina Širec Džodan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.