Home Blog

PODRŽI HDLUI

0

NAKON 35 GODINA NEPREKIDNOG DJELOVANJA

HDLU ISTRE PRIMORAN JE TRAŽITI NOVE IZVORE FINANCIRANJA

HDLUI je nažalost, kao i mnogi drugi, ove godine zakinut za financiranje od strane Grada Pule. I to za skoro 50 posto u odnosu na prethodne godine. Sredstva koja smo dobili nisu nam dostatna za rad, za sve troškove koje u provedbi naših projekta moramo namiriti.

Da bismo zadržali kvalitetu i podigli je na još viši nivo te uspješno nastavili promovirati naše članove i vizualnu umjetnost u Istri, potrebna su nam dodatna financijska sredstva.

Zaključak je to Izborne skupštine udruge održane u travnju ove godine na temelju kojeg je Upravni odbor udruge donio neizbježnu odluku➡ nužno je pokrenuti inicijativu kojom će se, uz angažman svih članova, pokušati pronaći sredstva koja će osigurati nastavak i neometano provođenje projekata naše udruge – JEDINE STRUKOVNE UDRUGE LIKOVNIH UMJETNIKA U ISTRI!

Pozivamo sve zainteresirane građane i tvrtke koji žele potpomognuti rad HDLU-a Istre da nam se jave na našu službenu e-mail adresu istrehdlui2020@gmail.com

Zahvaljujemo našim članovima koji su se već odazvali i poslali radove koje žele donirati za pomoć udruzi.

#podržihdlui

Ukoliko želite potpomognuti naš rad, promociju naših članova i vizualne umjetnosti u Istri, možete nas podržati donacijom, i to direktnom uplatom na naš račun prema podacima kako slijedi:

Platitelj: Ime i prezime, adresa, poštanski broj i mjesto

Primatelj: HDLU Istre, Zagrebačka, 4, 52100 Pula

Iznos (u kunama): (upišite iznos koji želite donirati)

IBAN primatelja: HR6624070001118016015

Poziv na broj odobrenja: OIB platitelja

Opis plaćanja: Donacija HDLU-u Istre – ime i prezime platitelja

Zainteresirani donatori mogu donirati bilo koji iznos, svaka pomoć je dobro došla.

Donatore fizičke osobe koji doniraju iznad 2.000,00 kuna i donatore pravne osobe koje doniraju iznad 5.000,00 kuna zauzvrat darujemo radovima naših članova!

Za dodatne informacije nazovite nas na 098/464741 ili nam pišite na istrehdlui2020@gmail.com.

Zahvaljujemo svima koji su već podržali ili će tek podržati HDLU Istre.

Akcija HDLUI

Otvoreni poziv za izlaganje u galeriji CEKAO za 2023. godinu

0
CEKAO Galerija
CEKAO Galerija

Pučko otvoreno učilište Zagreb poziva umjetnike i kustose da dostave svoje prijavnice za izlaganje u galeriji CEKAO za 2023. godinu. Prijaviti se mogu samostalne i skupne izložbe, ili kustoske koncepcije. Natječaj je otvoren do 18. lipnja 2022.

Otvorena samostalna izložba Marine Rajšić “Umjetnost lijepog”

0
Umjetnost lijepog Marina Rajšić
Umjetnost lijepog

U četvrtak, 28. travnja 2022., u galeriji HDLU-a Istre upriličeno je optvorenje samostalne izložbe članice HDLU-a Istre Marine Rajšić pod nazivom “Umjetnost lijepog”.

Izložbu je otvorio predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin.

KRATKA BIOGRAFIJA AUTORICE
(1995., Rijeka) umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne
komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine.
U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva “Umjetnost lijepog”, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022. Od 2015. izlaže samostalno i skupno. Od dosadašnjih partnerstava ističu se suradnje s organizacijama Drugo more, Labin Art Express XXI, Mediteranski kiparski simpozij /Park skulptura Dubrova, Prostor Plus, Inbox Novi Sad te SKC Rijeka. Od kulturnih ustanova u sklopu čijih programa izlaže ističu se MMSU Rijeka, PPMHP Rijeka, Tehnički muzej Nikola Tesla Zagreb, Galerija Kortil Rijeka, Galerija Filodrammatica Rijeka te Narodni muzej i Gradska Galerija Labin. Kroz svoje radove dotiče se tema odnosa jedinke i populacije, s naglaskom na prilagodbu okolini, povremeno preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. st. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama, bazirajući se, kako na analizi društvenog konteksta, tako i fikciji i spekulaciji. Kao neke od preokupacija valja naglasiti usporedbu prošlosti i sadašnjosti, te odnos virtualnog i fizičkog prostora.
Kreće se u smjeru konceptualne, angažirane, novomedijske umjetnosti, povremeno uključujući elemente marketinga u radove.

TEKST IZLOŽBE
Koncept problemski otvara pitanje mogućnosti (re) definiranja pojma (ženske) ljepote. Riječ je o projektu pod nazivom Umjetno(st) lijepo(g) koji posredstvom vizualnih znakova kontinuirano uspoređuje historijsko/ filozofsku estetsku misao sa suvremenim, subjektivno/umjetničkim i kulturološkim, viđenjem ženskoga tijela. Posredstvom fotografija (Ženski akt u prirodnoj veličini; 200x100cm), digitalnog printa koji poprima oblik umjetničke knjige (Umjetnost lijepog) te interaktivnih umjetničkih instalacija (porculanska lampa te skulptura u obliku “savršenih” ženskih proporcija) funkcija umjetničkog djela smješta se unutar šireg uzorka socijalnih komunikacija ostvarenih putem digitalnih mreža, a koje na subliminalnom nivou stvaraju trendove i posljedično pune kirurške ambulante. Kao subliminalna poruka postoji i umjetnička knjiga, u kojoj se izmjenjuju fotografije
ženskoga tijela (označenoga kirurškim crtežom) i tekstova koji predstavljaju kompilaciju riječi Platona, Sapfe, Charlesa Baudelairea; kao i rasprava o estetskoj kirurgiji, koja predstavlja idejno polazište cjelokupne izložbe:
… Ljepota nikada nije bila nešto apsolutno i nepromjenjivo, nego je, ovisno o povijesnom
razdoblju i zemlji, poprimala različite likove: to se ne odnosi samo na tjelesnu ljepotu… (Eco,
Umberto. Povijest ljepote: Uvod, HENA COM, Zagreb 2004.)
Pravda, umjetnost i sve drugo što je dušama dragocjeno, nemaju nikakva sjaja u ovdašnjim
kopijama. Samo rijetki, svojim slabim organima, prilazeći tim kopijama, jedva vide izvornik koji se u njima prikazuje. (Platon, Fedar xxx: Sjaj, (V.-VI. st.pr.Kr.))
Radovi Marine Rajšić postoje kao zanimljiv spoj teksta, različitih umjet- ničkih medija i vizualnih kontradikcija postavljajući pred nas zahtjev za (re) definiranjem pojma ljepote ili lijepoga kao filozofskih kategorija koje često koristimo i u suvremenom tehnološkom kaosu.

– Ana Žarković, povodom samostalne izložbe u galeriji SKC Rijeka

Snimak otvorenja izložbe

Održana Izborna skupština HDLU-a Istre

0
HDLU ISTRE - logotip

Izborna skupština HDLU-a Istre održana je u galeriji HDLU-a Istre, Zagrebačka 4, Pula
u četvrtak, 14. 4. 2022. s početkom u 17 sati.

Na skupštini su izabrani novi članovi radnih tijela HDLU-a Istre:
Upravni odbor: Milan Marin, Sanja Simeunović Bajec, Eugen Borkovsky, Eros Čakić, Breza Žižović, Denis Sardoz, Jadranka Ostić
Nadzorni odbor: Nataša Bezić, Branko Kolarić, Darko Brajković Njapo
Odbor za Statut: Mladen Milotić, Aleksandra Rotar, Davor Rapaić
Časni sud: Aleksej Orel, Đurica Ciganović, Libero Kokotović

Zapisnik Izborne skupštine HDLU-a Istre

Prva, konstitutivna sjednica novog Upravnog odbora održana je 20. 4. 2022. u 17
sati u galeriji HDLU-a Istre. Na sjednici su izabrani predsjednik udruge i Upravnog odbora, članovi Komisije za reviziju i prijem novih članova te članovi Umjetničkog savjeta.

Izbor predsjednika HDLU-a Istre
Upravni odbor je jednoglasno usvojio prijedlog da funkciju predsjednika HDLU-a Istre obnaša dosadašnji predsjednik Milan Marin. Također je jednoglasno usvojen prijedlog da funkciju dopredsjednika obnašaju Denis Sardoz i Sanja Simeunović Bajec.

Izbor članova Umjetničkog savjeta HDLU-a Istre
Upravni odbor je jednoglasno usvojio prijedlog da u radno tijelo Umjetnički savjet HDLU-a Istre budu izabrani članovi Milan Marin, Eugen Borkovsky, Breza Žižović, Noel Šuran i Davor Kliman. Također, jednoglasno je usvojen prijedlog da se dosadašnje radno tijelo Komisija za reviziju i prijem novih članova ukine, odnosno da poslove dosadašnje Komisije preuzme Umjetnički savjet.

Zapisnik Konstitutivne sjednice Upravnog odbora HDLU-a Istre

Samostalna izložba Marine Rajšić “Umjetnost lijepog”

0
Umjetnost lijepog
Umjetnost lijepog

Otvorenje samostalne izložbe članice HDLU-a Istre Marine Rajšić, pod nazivom “Umjetnost lijepog” održat će se u četvrtak, 28. travnja, u 20 sati u galeriji HDLU-a Istre, Zagrebačka 4, Pula.

Izložba “Umjetnost lijepog” ostaje otvorena do 23. svibnja 2022.

Umjetnost lijepog Marina Rajšić
Umjetnost lijepog

Marina Rajšić, (1995., Rijeka) umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva “Umjetnost lijepog”, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022. Od 2015. izlaže samostalno i skupno. Od dosadašnjih partnerstava ističu se suradnje s organizacijama Drugo more, Labin Art Express XXI, Mediteranski kiparski simpozij /Park skulptura Dubrova, Prostor Plus, Inbox Novi Sad te SKC Rijeka. Od kulturnih ustanova u sklopu čijih programa izlaže ističu se MMSU Rijeka, PPMHP Rijeka, Tehnički muzej Nikola Tesla Zagreb, Galerija Kortil Rijeka, Galerija Filodrammatica Rijeka te Narodni muzej i Gradska Galerija Labin. Kroz svoje radove dotiče se tema odnosa jedinke i populacije, s naglaskom na prilagodbu okolini, povremeno preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. st. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama, bazirajući se, kako na analizi društvenog konteksta, tako i fikciji i spekulaciji. Kao neke od preokupacija valja naglasiti usporedbu prošlosti i sadašnjosti, te odnos virtualnog i fizičkog prostora.
Kreće se u smjeru konceptualne, angažirane, novomedijske umjetnosti, povremeno uključujući elemente marketinga u radove.
Koncept problemski otvara pitanje mogućnosti (re) definiranja pojma (ženske) ljepote. Riječ je o projektu pod nazivom Umjetno(st) lijepo(g) koji posredstvom vizualnih znakova kontinuirano uspoređuje historijsko/ filozofsku estetsku misao sa suvremenim, subjektivno/umjetničkim i kulturološkim, viđenjem ženskoga tijela. Posredstvom fotografija (Ženski akt u prirodnoj veličini; 200x100cm), digitalnog printa koji poprima oblik umjetničke knjige (Umjetnost lijepog) te interaktivnih umjetničkih instalacija (porculanska lampa te skulptura u obliku “savršenih” ženskih proporcija) funkcija umjetničkog djela smješta se unutar šireg uzorka socijalnih komunikacija ostvarenih putem digitalnih mreža, a koje na subliminalnom nivou stvaraju trendove i posljedično pune kirurške ambulante. Kao subliminalna poruka postoji i umjetnička knjiga, u kojoj se izmjenjuju fotografije ženskoga tijela (označenoga kirurškim crtežom) i tekstova koji predstavljaju kompilaciju riječi Platona, Sapfe, Charlesa Baudelairea; kao i rasprava o estetskoj kirurgiji, koja predstavlja idejno polazište cjelokupne izložbe: … Ljepota nikada nije bila nešto apsolutno i nepromjenjivo, nego je, ovisno o povijesnom razdoblju i zemlji, poprimala različite likove: to se ne odnosi samo na tjelesnu ljepotu… (Eco, Umberto. Povijest ljepote: Uvod, HENA COM, Zagreb 2004.) Pravda, umjetnost i sve drugo što je dušama dragocjeno, nemaju nikakva sjaja u ovdašnjim kopijama. Samo rijetki, svojim slabim organima, prilazeći tim kopijama, jedva vide izvornik koji se u njima prikazuje. (Platon, Fedar xxx: Sjaj, (V.-VI. st.pr.Kr.)) Radovi Marine Rajšić postoje kao zanimljiv spoj teksta, različitih umjetničkih medija i vizualnih kontradikcija postavljajući pred nas zahtjev za (re) definiranjem pojma ljepote ili lijepoga kao filozofskih kategorija koje često koristimo i u suvremenom tehnološkom kaosu.
– Ana Žarković, povodom samostalne izložbe u galeriji SKC Rijeka

Snimak otvorenja i postava izložbe

Poziv za učešće na 6. Trijenalu proširenih medija 2022. pod naslovom “Neobjavljeni materijali”

0
Poziv ULUS - 6. Trijenale
Poziv ULUS - 6. Trijenale

Udruženje likovnih umjetnika Srbije, Sekcija proširenih medija objavljuje
Poziv za učešće na izložbi: 6.  Trijenale proširenih medija 2022.

NEOBJAVLJENI MATERIJALI / UNRELEASED MATERIALS

Monografska izložba Fulvia Juričića u Galeriji Trojica, Crkva Sv. Trojice, Kastav

0
Fulvio Jurčić

Fulvio Juričić

Monografska izložba

u četvrtak, 21. travnja 2022. s početkom u 19 sati u Galeriji Trojica, Crkva Sv. Trojice, Kastav uz nastup učenika Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Milan Brozović Kastav – Martina Grpca, Nore Frlan i Franka Travalje u klasi učitelja Ante Radnica, prof.

Udruga Kastafsko kulturno leto.
Izložbu se može razgledati do 29. travnja, svaki dan od 17 do 20 sati

Galerija Poola otvara izložbu labinskog umjetnika Zdravka Milića

0
Zdravko Milić

U petak, 15.04. 2022. u 20.h Galerija Poola, Kandlerova 14 , Pula,
otvara izložbu labinskog umjetnika

Zdravka Milića

pod nazivom “LUNADROM” Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa

Otvaranje je predviđeno u 20 sati. Izložba će ostati otvorena do 06.05.2022.

Natječaj za izlaganje na XIV. Trijenalu hrvatskoga kiparstva

0
Trijenale hrvatskoga kiparstva

Gliptoteka HAZU raspisuje natječaj za sudjelovanje na
XIV. TRIJENALU HRVATSKOGA KIPARSTVA

Galerija Bačva (Dom HDLU), Hrvatski inženjerski savez (HIS), javni vanjski prostori na više lokacija grada Zagreba.

Prijedlozi se zaprimaju zaključno do: 18.4.2022. godine., 23:59

Svi prijavljeni autori dobit će putem e-maila obavijest o rezultatima natječaja do 1.6.2022.

Najčitaniji članci

Izložba odabranih radova u sklopu projekta “Corpus humanum” u Umagu

U MMC galeriji grada Umaga otvorena je izložba radova 27 umjetnika, sudionika selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre "Corpus Humanum" na temu „Od akta do...