Home Blog

Poziv za sudjelovanje u tematskom projektu HDLU-a Istre “Znak”

0

HDLU Istre poziva umjetnike, članove hrvatskih likovnih društava, na sudjelovanje u tematskom projektu “Znak

Prijave se primaju do 9. studenog 2011. 

 

Tematski projekt HDLU-a Istre „Znak“

Znak je pojava, oblik, čin, koji ljudima označuje drugu pojavu, oblik, čin… Znakovi ili znaci uvijek (po)stoje za nešto, oni naznačuju ili zastupaju označeno. Znakovi su supstituti, reprezentacije entiteta komunikacije, kojima korisnici pridaju značenje. Znakovi, kao zamjene, osvješćuju postojanje nejezične realnosti. Između znaka i označenoga mora postojati povezanost. Prirodni znakovi – npr. plač djeteta; proizvoljni ali/ili konvencionalni znakovi, npr. razvijen jezik, pismo; svi simboli su znakovi, ali svi znakovi nisu simboli (simbol osim na sebe upućuje i na nešto drugo, što on sam nije); piktogram je slika, skica pojma/predmeta i razumijeva se doslovno; uvijek je jednostavan; grafem: pismo abecede, ligature, kineski znakovi, brojevi, interpunkcije i drugi znaci sustava pisanja.

Primjeri: jezični znak, prometni, pomorski, signal, ikona, indeks, termin, simbol, jezik gluhonijemih, govor tijela

Prirodni znak ima uzročnu vezu s predmetom – npr. grmljavina je znak oluje. konvencionalni znak dobiven je dogovorom – npr. točka označava kraj rečenice; prometna signalizacija. Znak je kazaljka na satu. Znak kao pojam: renesansa, globalizacija, konceptualiziraju misao o određenom periodu vremena. Znak, simbol pravde je vaga (ona ne bi mogla biti zamijenjena nekim drugim predmetom). Prometni znakovi. Tjelesni znak: reakcija, znak rukom, ples, umjetnička gesta, prometni policajac… Znak nesigurnosti – skrivanje iza bujice riječi. Znanost/tehnika: znak – grafem ili piktogram označuje neki pojam, odnos, operaciju. Kemijski element npr. Au, Ag, Cu… Matematika npr. +, –, =, ±, × , < , >, ≈, ≠, ≤, ≥, ∞, ∂. Drugi znakovi: €, $, ©, @. Jezik je sustav jezičnih znakova, jezični znak je osnovna jedinica jezika. Znak nerijetko krije rudiment veze između označenog i

označitelja. Onomatopeje (šuškati, cvrkutati, zviždati) nisu arbitrarni jezični znakovi jer oponašaju zvukove radnji.

Suvremenost nas zasipa znakovima, ali najčešće ciljanim, agresivnim, ponavljajućim, zbog čega gubimo koncentraciju na one suptilnije ili spontanije. Suvremena verzija demokracije pokazuje se kao vrijeme unificiranja, uokvirivanja, označavanja, segregacija. Kad raskrčimo zvučnu ili slikovnu buku znacima konzumerističkih ili tzv. uljudbenih intencija, zapažamo pokušaje ujednačavanja u brojnim aspektima života. Osobnost, osebujnost, samo se ponegdje i ponekad tolerira. Češće svjedočimo pokušajima određivanja gabarita ponašanja, ukusa, izbora. Izdvojeno mišljenje ili ponašanje negativno se signira čak i onda kada te drugačijosti ne ugrožavaju okolinu. Raspon suvremenog znakovlja proteže se od korisnih prometnih znakova preko označavanja nacije, teritorija pa do napadnih religijskih oznaka. Pod različitim izlikama tzv. ugroza, zatvaraju se granice, grade zidovi i rastežu bodljikave mreže. Postavljaju se znakovi zabrana s ciničnom frazom: „radi vašeg dobra“.

Pretpostavljam da su umjetnici među prvima koji primjećuju znakove restrikcija. Ovaj projekt može progovoriti o tome na način propitivanja suvremenosti u kojoj svi živimo. Nadam se da neka od navedenih natuknica može izazvati iskru, inicirati začetak autorskog, vizualnog iskaza. Selektirana će biti promišljanja koja na artistički način, direktno ili indirektno, problematiziraju temu projekta. Izbor bi se mogao prilagoditi prevladavajućim tendencijama radova koji budu prijavljeni za selekciju.

Nadam se kreativnoj suradnji i zahvaljujem na angažmanu!

Eugen Borkovsky

Prijavnica za sudjelovanje u selektiranom tematskom projektu HDLU-a Istre „Znak “

Otvorena samostalna izložba Marka Človeka “Osjetila/Senses”

0
Marko Človek

U petak, 8. listopada 2021., u galeriji HDLU-a Istre otvorena je samostalna izložba člana HDLU-a Istre Marka Človeka pod nazivom “Osjetila/Senses”.

Snimke otvorenja izložbe i postava dostupne su na YouTube kanalu HDLU-a Istre.

Marko Človek rođen je 1993. u Puli, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Odsjeku kiparstva, gdje je 2017. bio demonstrator. Izlagao je na dvije samostalne izložbe: u Labinskom DKC-u Lamparna u povodu tripartitne izložbe i Galeriji Cvajner u Puli u povodu programa AME te na više skupnih izložbi među kojima 33. antisalon mladih, Keramički laboratorij II u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu i Galeriji „Juraj Klović“ HDLU-a Rijeka, u sklopu izložbe “Antika na suvremen način” u Galeriji Cvajner u Puli i u sklopu iložbe „San povjerenja – novi istarski divovi“ u Muzeju grada Umaga. Pozvan je autor na međunarodnoj izložbi “Keramos” u Piranu u Sloveniji i na međunarodnoj likovnoj koloniji u Tršiću u Srbiji, gdje je izradio više skulptura. Jedan je od pozvanih autora na 5. internationales bildhauersymposium u Langenfeldu u Njemačkoj. Izveo je skulpturu u projektu uređenja staze nacionalnog parka Risnjaka. Izradio je više objekata za multisenzorički vrt za djecu s posebnim potrebama u sklopu Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci. Jedan je od 12 pozvanih autora za izradu kalendara Istarske županije u povodu 65. obljetnice Pulskog filmskog festivala. Pozvan je na projekt uređenja Šetnice Antonija Smareglie u Fažani izvedbom klupe posvećene operi “Istarska svadba” koja je postavljena u javni prostor. Sudionik je XIII. trijenala hrvatskog kiparstva u Zagrebu. Bavi se kiparstvom i restauracijom, imao je iskustvo rada s baštinom na kamenom popločenju Tarsatičkog principija u Rijeci za Hrvatski restauratorski zavod. Zanima ga puna plastika i izražavanje u različitim kiparskim materijalima

„Zanima me mogućnost stvaranja u prostoru, trodimenzionalnost predmeta, objekata. Kroz godine razvio sam senzibilnost za skulpturu i izražavanje u trodimenzionalnom obliku. Sklon sam tradicionalnim materijalima koje kombiniram i gradim u jedno tijelo. U mojim radovima isprepliću se materijali poput kamena, drva, metala, keramike, stakla itd., a najčešće koristim prirodnu boju materijala. Vučem inspiraciju iz klasične umjetnosti koja me tijekom srednjoškolskog i akademskog obrazovanja najviše zaintrigirala i pokušavam je prikazati na moderan i suvremeni način. U mojem stvaralaštvu umjetnost nastaje iz emocija, unutarnjih želja i misli. Svaka moja skulptura proizlazi iz ideje, a iza ideje stoji promišljeni koncept koji opisuje šta rad predstavlja. Smisao umjetničkog djela je da predstavlja mišljenje koje je autor htio prenijeti na simbolički i konceptualni način. Rad predstavlja autoportret stvaratelja. Važno mi je da stvaralaštvo bude putovanje koje je sposobno pronaći smisao u samom stvaranju, kao i užitak u promatranju umjetničkog djela koje nastaje.“

Otvorenje izložbe

Postav izložbe

https://www.facebook.com/hdluistrepula

Samostalna izložba Marka Človeka pod nazivom “Osjetila/Senses”

0

Samostalna izložba člana HDLU-a Istre Marka Človeka pod nazivom “Osjetila/Senses”. bit će otvorena u petak, 8. listopada, u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 27. 10. 2021.
GALERIJA HDLUI
Zagrebačka 4,
52100 Pula – Pola

Otvoreno svakim radnim danom od 9,00 do 15,00 sati.
Četvrtkom i petkom od 9,00 do 15,00 i  17,00 do 19,00 sati.

Marko Človek

Otvorenje će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama!

Snimke otvorenja i postava izložbe bit će dostupne online na internetskim stranicama HDLU-a Istre, službenom YouTube kanalu i Facebook stranici.

Obavijest o raspisanim natječajima za članove HDLU-a Istre

0
Hdlu Istre - NATJEČAJI

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre raspisalo je sljedeće natječaje:

HDLU Istre će, ovisno o odobrenim sredstvima, podmiriti troškove sudjelovanja u projektu.

Otvorena izložba u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021.

0
DCIM100GOPROGOPR0242.JPG

U petak, 17. rujna 2021., u sjedištu HDLU-a Istre u Zagrebačkoj 4 otvorena je izložba u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021.

Izložbu je otvorio predsjednik HDLU-a Istre i kustos Milan Marin.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada radnim danima od 9 do 15 sati, te četvrtkom i petkom, uz jutarji termin do 15 sati, od 17 do 19 sati. Postav izložbe vidljiv je i na TV ekranu u izlogu galerije radnim danima do 22 sata.

Otvorenje izložbe

Postav izložbe

 

Umjetnički savjet HDLU-a Istre odabrao autore za Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

0

S velikim zadovoljstvom obavještavamo javnost da je Umjetnički savjet HDLU-a Istre, s danom kašnjenja zbog velikog broja pristiglih prijava, izvršio selekciju radova za Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

Od pristigle 131 prijave, selekciju Umjetnčkog savjeta HDLU-a Istre prošlo je njih 97.

Čestitamo izabranima i pozivamo autore koji ove godine nisu prošli selekciju da se ponovno prijave 2023. godine.

Prema selekciji Umjetničkog savjeta HDLU-a Istre, radove u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021. izložit će autori: TANJA PEĆANIĆ, ALEKSANDRA ĐUKIĆ, ANDREA PAVETIĆ, ADRIANA NIMANI KUTLLOVCI, INGRID KURIS, DIMITRIJ GORIACHKIN, NIKOLA DIMITROVIĆ, JASNA GULAN RUŽIĆ, IVAN MIDŽIĆ, LJILJANA VLAČIĆ, JOSIP KANIS, BRANKA DUBOVAC, IVICA MALČIĆ, IRIS POLJAN, SVEBOR VIDMAR, TIJANA TOMIĆ, ANDREJ ZBAŠNIK, IGOR GUSTINI, ALEKSANDRA ROTAR, LEA ČEPIĆ, BRANKO KOLARIĆ, ALENKA TOMINAC, IRENA FRANTAL, MIRKO RAFAJ, NINI CINOTTI, DARIA DOLANSKI MAJDAK, TIN SAMARŽIJA, MLADEN MILOTIĆ, VEDRAN ŠILIPETAR, LORENA MILKOVIĆ, IVA ŠTEFANAC, SANDRA BAN, JADRANKA OSTIĆ, META ŠOLAR, JANA STOJAKOVIĆ, MARTINA MARENČIČ, MIRNA SIŠUL, ELVIS KMET, SANJA PRIBIĆ, JELENA MINIĆ, MIRTA SAVANI PROFETA, TEREZA VUKIĆ, IRENA JERAS DIMOVSKA, IVNA BRUCK, JANA SELIŠKAR, JELENA SOKIĆ, GORAN KUJUNDŽIĆ, KATE ERCEG MANDARIĆ, VEDRAN URLIČIĆ, IVAN SPINČIĆ, STANKA PINJUH, VALTER SMOKOVIĆ, RUDI STOPAR, SILVANA KONJEVODA, SLAVICA MARIN, VESNA ŠANTAK, BARBARA CETINA, SAŠA JANTOLEK, CELESTINA VIČEVIĆ, IRENA ČULJAK, IRENA PODVORAC, KARLO PALISKA, VERA KOS PALISKA, KATARINA GALIĆ, KRISTINA RISMONDO, LEA JERLAGIĆ, MARIJA LOVRIĆ, NINA BEŠLIĆ, GLIGOR SAZDOVSKI, HEDA GÄRTNER, SELMA ĐULIZAREVIĆ KARANOVIĆ, ĐORĐE SLAVKOVIĆ, JOVANA FILIPOVIĆ, JASNA NIKOLIĆ, TATJANA JANKOVIĆ NEDELKO, SANJA SOLUNAC, ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ, MARIJA MILINKOVIĆ, ŽIVKA SUVIĆ, MARIJA ČOLIĆ, ANĐELA MICIĆ, TEODORA MICIĆ, TATJANA ŠOGOROV, MARIJA JEVTIĆ DAJIĆ, MIA KEŠELJ, SARA MILOJEVIĆ, JANA BONAČIĆ, BOGE DIMOVSKI, DALIBOR MILOJKOVIĆ, KRISTINA KRPAN, MARINA POPOVIĆ, DRAGANA B. STEVANOVIĆ, TAMARA AGIĆ, VEDRAN RUŽIĆ, SANJA PEREŠA MACUKA, MARK ŠIRCEL i MILAN MARIN.

Otvorenje izložbe u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021. zakazano je za 17. rujna u 20 sati u galeriji HDLU-a Istre.

Facebook

Otvoreni pulski bijenale crteža 2021.

0

HDLU Istre obavještava javnost da je rok za prijavu na Otvoreni pulski bijenale crteža 2021. istekao.

Pravo na prijavu imali su umjetnici amateri i profesionalci, neovisno o članstvu u likovnim udruženjima i formalnom obrazovanju te s velikim zadovoljstvom objavljujemo da je na adresu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre pristigao iznimno velik broj prijava zainteresiranih autora iz Hrvatske i inozemstva.

Prijave će pregledavati i selekciju radova izvršiti Umjetnički savjet HDLU-a Istre u sastavu: magistar slikarstva i povjesničar umjetnosti Milan Marin, likovni kritičar Eugen Borkovsky, doc. art Breza Žižović, magistra kiparstva Iva Fonović te prof. likovne kulture i muzejski pedagog Iva Gašparić.

Rezultati selekcije bit će objavljeni u ponedjeljak, 6. rujna.

Ovom izložbom HDLU Istre predstavit će domaće autore i autore iz inozemstva, autore koji su već izlagali, ali i one koji nisu imali priliku predstaviti se publici ili to nisu imali priliku učiniti u Puli. Također, izložba u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021. nakon Pule gostovat će i u drugim gradovima Istre te na taj način biti dostupnija široj publici. Postav izložbe bit će objavljen na internetskim stranicama HDLU-a Istre.

Pozivamo javnost da nas prati i na službenoj Facebook stranici, gdje ćemo redovno obavještavati o zbivanjima u sklopu Otvorenog pulskog bijenala crteža 2021.

Otvoreni pulski bijenale crteža 2021_Facebook

 

 

 

Otvorena izložba “U oku umjetnika/Pogledi” LD-a Kranj

0

U petak, 27. kolovoza 2021. u galeriji HDLU-a Istre otvorena je gostujuća izložba slovenskih umjetnika u Puli pod nazivom “U oku umjetnika/Pogledi”.

Snimak otvorenja i postava moguće je pregledati na YouTube kanalu HDLU-a Istre putem poveznica:

Snimak otvorenja izložbe “U oku umjetnika”

 

Otvorena izložba “Paralelni svijet”

0

Dana 23. kolovoza 2021. u galeriji Likovnog društva Kranj u Sloveniji otvorena je gostujuća izložba članova HDLU-a Istre u Sloveniji pod nazivom “Paralelni svijet”.

Izlažu: Branko Kolarić, Mirjana Matić, Slavica Marin, Aleksandra Rotar, Heda Gaertner, Hanibal Salvaro, Igor Gustini, Fulvio Juričić, Saša Jantolek, Mirjana Tomašević Dančević, Mladen Milotić, Silvana Konjevoda, Lana Gržetić, Mirta Savani Profeta, Jadranka Ostić, Breza Žižović, Tanja Pećanić, Monika Petrović, Slađanko Dragojević, Vedran Šilipetar, Gaia Radić, Ivona Verbanac, Tereza Vukić, Ivica Nikolac, Matea Zeman, Barbara Cetina, Fanita Barčot-Nikolac, Dasha Delone, Dimitrri Goriachkin, Elvis Kmet i Milan Marin.

Izložba je otvorena do 21. rujna.

Najčitaniji članci

Rezultati Javnog poziva za dodjelu jednokratne potpore članovima HDLU-a Istre 2021.

Ministarstvo kulture i medija RH i ove godine osiguralo je potpore za nezavisne profesionalce u području kulture i umjetnosti koji mogu dokazati da im...