Natječaj za sudjelovanje u selektiranom tematskom projektu „PRANJE MOZGA – BRAINWASH“

Gradili smo gradit ćemo
Gradili smo.. gradit ćemo..(I.Nikolac)

HDLU Istre raspisuje natječaj za sudjelovanje u selektiranom tematskom projektu
„PRANJE MOZGA – BRAINWASH“
koji će biti predstavljen u sklopu programa međunarodne suradnje s gradom Sarajevom, u galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini. Na natječaj se mogu javiti članovi HDLU-a Istre.

NAČIN PRIJAVE

  •  prijavu (popunjen formular prijavnice, fotografije i opis rada) autori šalju do 15. 6. 2023. na e-adresu HDLU-a Istre istrehdlui2020@gmail.com i na e-adresu kustosa projekta marin.b.milan@gmail.com
  • kustos će izvršiti odabir pristiglih radova do 16. 6. 2023., kada će autori bit obaviješteni o rezultatima (kustos nije dužan obrazložiti odabir radova)
  • autori radove dostavljaju u sjedište HDLU-a Istre u Zagrebačkoj 4 do 20. 6. 2023.
  • izložba odabranih radova na predloženu temu projekta bit će otvorena 12. 7. 2023., a zatvorena 31. 7. 2023.

Napomena:

  • autori mogu podastrijeti na selekciju 1 rad, slobodna tehnika
  • max. veličina rada 80 x 100 cm
  • fotografije radova šalju se u JPG formatu, manje rezolucije
  • fotografije je potrebno imenovati (prezime, ime, naziv rada, tehnika, dimenzije, godina produkcije)
  • radovi koji su odabrani za izlaganje dostavljaju se bez okvira, paspartua i sličnih dodataka ukoliko navedeni nisu sastavni dio koncepta rada

Upravni odbor HDLU-a Istre

Međunarodna suradnja Pula – Sarajevo
“PRANJE MOZGA – BRAINWASHING”
Živi vrag drži niti što nas miču Mi gubimo stvari sve gadnije i niže Svakog dana Paklu za korak smo bliže I ne gade nam se smradovi što niču.
(C. Baudelaire)
Naše vrijeme možemo okarakterizirati kao vrijeme interesa.
Istina kao kategorija postala je raritet. Manipuliranje informacijama dostiglo je nevjerojatne razmjere. Vladajuće strukture žele apsolutnu moć. Konstantnim širenjem strahova najvećem dijelu populacije oduzima se elementarna sloboda. Vlastito mišljenje podanika nije poželjno. Cilj je jasan, gubitkom slobode mišljenja i činjenja čovjek prestaje biti čovjek i postaje stvar. Pojedinci, pa cijeli narodi, postaju poslušnici vidljivih i nevidljivih struktura vlasti, te kvazielite kojoj su moć i vlastiti interes iznad svega pa i života milijuna ljudi. Nažalost, spremni su čak i ovaj prekrasan planet dovesti do ruba opstanka samo zbog očuvanja svojih pozicija moći. A zapravo svi tako kratko gosutjemo na ovom plavom planetu, što je u stvari najveća privilegija.
Dominantna smo vrsta. Možda smo to evolucijom stekli ili smo to pak bili od samog postanka. Za ovaj tekst to nije toliko važno koliko je zapravo važna naša odgovornost koju kao takva vrsta nosimo.
Očuvati ovaj svijet trebao bi biti imperative, kako zajednice tako i svakog njenog člana. Izgubimo li ga, alternative nema, svi ćemo nestati. Umjetnost nije katalitična sila koja bi u političkom smislu mogla promjeniti svijet, ali ona je možda jedina koja u današnjem svijetu gradi mostove među ljudima, ona ne priznaje nacionalne barijere ni različite jezike. Njen jezik i njena poruka svima su razumljivi. Umjetnost ne poznaje mržnju niti neke vještački stvorene razlike među ljudima, ona je put ka najvišem dobru i jedina koja je ostala na barijeri ljudskosti.
Od dionika ovog projekta očekuje se da kroz izraz, stil i metaforu pošalju poruku: ljubavi, mira, zajedništva, altruizma i da ne postoje podjele na “mi” i “oni”, nego da smo jedno, da smo samo ljudi.
Milan Marin