Otvorenje samostalne izložbe Gorane Težak pod nazivom “Dobra stara budućnost 3”

Najava izložbe Gorane Težak Dobra stara budućnost 3Otvorenje samostalne izložbe Gorane Težak  – “Dobra stara budućnost 3” – galerija HDLU-a Istre,  petak, 15. ožujka, u 19 sati.

Galerija HDLU Istre, Zagrebačka 4, 52100 Pula.
15. 3. – 5. 4. 2024.
Otvoreno svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati utorkom i četvrtkom od 17:00 do 19:00 sati

Dobra stara budućnost “Bojim se dana kada će tehnologija nadmašiti našu ljudsku interakciju. Svijet će tada imati generaciju idiota.” Albert Einstein Ovaj citat često se ističe kao upozorenje na potencijalnu opasnost koju donosi prekomjerna ovisnost o tehnologiji te gubitak istinske ljudske povezanosti. Tehnologija je neupitno transformirala način na koji komuniciramo i živimo, postavlja se pitanje koliko je ta transformacija korisna i do koje mjere može utjecati na našu sposobnost za suptilne i duboke međuljudske odnose. Serija slika pod nazivom „Dobra stara budućnost“ odnosi se na moji tijek misli u posljednjih nekoliko godina. To je pomalo ironična igra riječi koja za mene ne znači ništa, a može sugerirati na neku vrstu nostalgije za prošlim vremenima te istovremeno naglašava i buduće izazove s kojima se susrećemo. Slike koje izlažem pod tim nazivom „same“ su se nekako organski podijelile u tri djela. Prvi dio izložen u galeriji Prica (Samobor) 2021. godine, nastao je u jeku COVID pandemije. Drugi dio ciklusa okarakterizirala bih kao „post COVID delirium“ , trenutno je izložen u Galeriji „Vladimir Bužančić“ (Zagreb). To su alegorijski prikazi truleži u kojoj živim/živimo. Truleži demokracije, kapitalizma, društva, moralnih i duhovnih vrijednosti te općenito ljudskosti. Iako ovo zvuči pomalo distopijski, upravo je suprotno. Trulež u tim slikama označuje novi početak, novi život… dobru staru budućnost… 3 Dobra stara budućnost 3 Najnoviji segment umjetničkog ciklusa dodatno produbljuje temu fokusirajući se na potpunu dekonstrukciju slike. Kroz alegoriju propitujem naše „analogno“ društvo u „digitalnom svijetu“. Ovaj dio naglašava povezanost između tehnologije, bogatstva i duhovnosti ističući složene odnose između “paralelnih stvarnosti” te njihov utjecaj na našu percepciju, perspektivu i smisao života. Slike predstavljaju kritiku i nadu istovremeno te pokušaj duboke refleksije trenutnog stanja društva. Poluapstraktne, ekspresionističke kompozicije, pomalo lišene slikarske logike, sastoje se od podijeljenih polja i perspektivnih planova koji se čine kao da se još trebaju „učitati“ ili loudati, po naški. Prisutni elementi figuracije , „sladunjavih“ boja i oblika služe kao mamac koji vabi promatrača s namjerom da ga uvuče u magični svijet virtualne stvarnosti.
Gorana Težak, mag.art.

Gorana Težak rođena je 1985. godine u Puli. 2000 godine upisuje srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. 2010. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića. Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih aukcija: Art residence, Medana (Slovenija), Art residence, Varese (Italija), Artist in residence,Warberg ob der Aist (Austrija), Dekonstrukcija slike, Leipzig (Njemačka)… Izlagala je na 23 samostalne i 36 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njezine slike nalaze se u brojnim umjetničkim kolekcijama. Živi i radi u Zagrebu i Puli. Od 2012. godine članica je HDLU-a Istre (Pula). Od 2017.godine članica je HZSU-a. Od 2019.godine članica HDLU-a (Zagreb).