Otvorenje skupne izložbe / Tematski projekt “Crveno”

U petak, 7. travnja, u 20 sati, u galeriji HDLU-a Istre otvara se izložba u sklopu tematskog projekta „Crveno“.

Riječ je o drugom skupnom projektu u 2023. godini.

Kustos izložbe je Eugen Borkovsky.

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja, a može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati, te utorkom i četvrtkom i u poslijepodnevnom terminu od 17 do 19 sati.

Otvorenje izložbe moći će se pratiti na Facebook stranici HDLU-a Istre u prijenosu uživo.

Od pristiglih 75 prijava, selektirano je 55 autora koji će se predstaviti svojim radovima, a to su: Mihael Bađun, Fanita Barčot Nikolac, Ljiljana Barković, Daniela Battisti, Matjaž Borovničar, Mercedes Bratoš, Anđelko Brkić, Ivna Bruck, Mirjana Buturac Spajić, Josipa Čamber, Barbara Cetina, Neda Darzi, Slađan Dragojević, Marcus Fernando, Fabio Gasparini, Branko Gulin, Ariana Herceg, Hari Ivančić, Dario Jurjević, Vanda Jurković, Jadranka Kalenić, Libero Kokotović, Branko Kolarić, Ana Kolega, Amina Konate Visintin, Silvana Konjevoda, Vera Kos Paliska, Miranda Legović, Gordana Lenić, Lada Luketić, Kate Mandarić Erceg, Milan Marin, Slavica Marin, Jelena Martinović, Mersiha Merdžanović, Mladen Milotić, Petra Pavetić Kranjčec, Izabela Peculić, Renata Pentek, Erika Peran, Sanja Pribić, Nikola Ražov, Branka Riđički, Aleksandra Rotar, Mirta Savani Profeta, Sanja Simeunović Bajec, Marijana Stanić, Senka Šerbeđija, Mirjana Tomašević Dančević, Ksenija Tomičić, Ljiljana Tršan, Celestina Vičević, Svebor Vidmar, Marko Zelenko i Martin Zelenko.

“Pred nama je drugi iz serije likovnih projekata koji problematiziraju, propituju
osnovne boje. Izložba na temu PLAVE boje predstavljena je tijekom IX. mjeseca 2022. godine. Sada je na redu CRVENA boja i izložba realiziranih likovnih radova na temu. Treća osnovna boja, ŽUTA, bit će obrađena u drugoj polovici ove godine. Ovaj triptih selektiranih, tematskih projekata mogao se dogoditi u nizu, ali se, iz razloga bogatog programa HDLU Istre, raspršio u vremenu. No, prema reakcijama, učesniciovih projekata shvaćaju i poštuju ideju.
U inicijalnom tekstu za projekt CRVENO, bile su navedene mnoge od mogućih
polaznica za tematiziranje crvene boje. Od autora su se očekivali radovi u likovnom ili nelikovnim materijalima i sredstvima koji problematiziraju temu. Osmišljeni radovi s višeslojnom porukom imali su prednost pri odabiru. Ovisno o prispjelim i izabranim radovima iskristalizirao se projekt.

Kolektivni, selektirani, tematski projekti uvijek nude izazovnu i zanimljivu situaciju i autorima koji se odluče na apliciranje i kustosu. Broj prijavljenih umjetnika može oscilirati, a odgovornost je odbiti nekoga od prijavljenih. Za ovaj projekt prijavilo se sedamdeset i pet autorica i autora. U projekt je uključeno 55 radova. Kustos je, diskrecionim pravom, uveo još dva rada. Prisutni su raznorodni mediji, od slikarstva, crteža, fotografije, video-radova, preko ready madea pa do site-specific instalacija. Teško je izdvajati radove iz grupnog projekta, ali ovdje se mora podcrtati dojmljiv video-rad „Krvotok“, autorice iz Irana. To je Neda Darzi /Collaborative Art Project. Sinopsis je jednostavan, ali nas ne ostavlja ravnodušnima. Tu je autentična
pozadina, pustinjski predio, crvena tekstilna traka i noge akterke. Koraci bosih stopala po crvenoj traci kroz užareni predio popraćeni su dramatičnom ženskom glasovnom izvedbom. Posebnost je i tekst pjesme koji je u originalu pisan za muškog izvođača prije 1979. godine. Stihovi su transponirani u drugi rod, a pjesma se zove „Usamljena žena“. Ovaj video-rad provokativno mijenja rodno značenje iskazujući protest prema diskriminaciji žena u Iranu. Koordinatorica ove suradnje je aktivistica Maja Kardum, pa joj se zahvaljujem

S nekima od neuključenih autora/ica ću, ponukan kvalitetom ponuđenih, ali za ovaj projekt odbijenih radova, pokušati ostvariti neku drugu suradnju.

Zahvaljujem primljenim, ali i onim autorima koji nisu ušli u selekciju. Iako je i među odbijenim radovima za ovaj tematski projekt bilo zanimljivih ostvarenja, određenje za ovakav izbor bazirao sam na ideji da se u projekt uključe radovi koji tehnološki ili smisleno problematiziraju, a ne ilustriraju temu: CRVENO, boja”
Eugen Borkovsky

Fotografija: Ana Kolega, “350m/s“, akril i ugljen na platnu, 2019.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)