Samostalna izložba – Ivica Nikolac: Metamorfoza slika sna

Ivica Nikolac - Metamorfoze slike snaHDLU Istre najavljuje otvorenje samostalne izložbe Ivice Nikolca “Metamorfoza slika sna” koje će se upriličiti u petak, 17. ožujka, s početkom u 19 sati u galeriji HDLU-a Istre u Puli.

Riječ je o izložbi koja je u organizaciji HDLU-a Rijeka bila postavljena u Galeriji “Juraj Klović” 2021., Blok Galeriji u Beogradu 2022. godine te u Galeriji Nacionalne biblioteke u Cetinju.

Ova serija fotografija nastala je 2019. godine. Na fotografijama nema lica, samo svijet crnila i tjeskobe. Ideja za projekt je krenula od knjige Ljudmile Ulickaje „Kazus Kukocki“ kroz koju se provlači tema odsutnosti osobe koja se gubi i izmišlja neki svoj, drugi svijet. Kako autor u tekstu kataloga kaže „Značajne tvorevine fantazije dnevnog sna ne prave mjehure od sapunice, one probijaju prozore, a iza tih je prozora svijet dnevnog sna jedne mogućnosti koja se ipak može oblikovati. Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono „ja“ i pretvara u ono nesigurno „ona“, svojevrsnu „fugu“ – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar?  Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: „meneovdjenema“, meneovdjenema“. „meneovdjenema“.“

Fotografije je odabrao kustos-umjetnik Slaven Tolj, s kojim je autor usko surađivao i na tekstu popratnog kataloga izložbe.

Izložba je dio Godišnje izložbenog programa HDLU Istre.

Ivica Nikolac (Rijeka, 1960.) diplomirao je Hrvatski jezik i književnost – Organizacija kulturnih djelatnosti na Sveučilištu u Rijeci (1986.). Fotografijom se bavi od 1974. Po sklonosti preispitivanju vlastitog fotografskog pogleda na svijet, obilježjima fotografskog izraza i usmjerenosti na odnos fotograf – društvo, može se smatrati pripadnikom konceptualizma u fotografiji. Autor je desetak samostalnih izložbi te je sudjelovao na više od 70 skupnih izložbi. Bio je članom brojnih žirija, članom Umjetničkog savjeta manifestacije Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne razine. U četiri navrata izabran je za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. – 2014.). Autor je i koautor brojnih izložbi.

Mentor je i voditelj radionica fotografije, radionica starih fotografskih tehnika, predavač i esejist.

Nositelj je počasnog zvanja HonEFIAP – FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique) međunarodne federacije umjetničke fotografije. Dobitnik je više nagrada i priznanja za fotografije na međunarodnim salonima fotografije i nagrada za promicanje fotografije:

  • Godišnja nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka za poticanje fotografskog stvaralaštva 1997.,
  • Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture 2007.,
  • Državna nagrada „Faust Vrančić“ 2011.,
  • Godišnja nagrada Grada Rijeke 2013.,
  • Godišnja nagrada Hrvatskog foto saveza za 2020.,
  • Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za poticanje fotografskog stvaralaštva za 2021.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 1997., HDLU-a Istre od 2021. te ULUPUH-a Zagreb od 2021.

Otvorenje izložbe prenosit će se uživo na Facebook stranici HDLU-a Istre.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)