Marin Milan izlaže u Galeriji Alvona

Milan Marin - Don't be afraid  Otvorenje izložbe

DON’T BE AFRAID

Marina Milana

Petak, 4. 8. 2023. u 20 sati.
Galerija Alvona, G. Martinuzzi 15, Labin
Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2023.

Katalog izložbe Marin Milan – DON’T BE AFRAID

DON’TBE AFRAID
Na svom kratkom putu od rođenja do smrti suočeni smo sa strahom kao jednom od temeljnih kategorija opstanka. Duboki egzistencijalni strah motor je naše civilizacije. Obremenjen egoizmom, sujetom i pohlepom najveća je i najstrašnija snaga naše vrste. On proizvodi svu stvaralačku energiju, a ujedno je i cijena koju plaćamo našem sveukupnom civilizacijskom napretku. Strahovi pokreću revolucije i ratove, oni su korijeni destrukcije, ali i razvoja. Strah od smrti duboko je ukorijenjen u svijesti čovjeka. On homogenizira društvene zajednice, a eliti omogućuje kontrolu društva, kao i svakog pojedinog subjekta. Sve ideologije i sva društvena uređenja prepoznale su strah kao osnovno sredstvo moći. Snaga elite sazdana je na egzistencijalnom strahu puka, a neoliberalni kapitalizam stvorio joj je uvjete neograničene moći. Suvremeni mediji idealan su prostor za fabriciranje svih vrsta strahova koji se usmjeravaju prema običnom puku. Strah je postao proizvod elite s ciljem stvaranja sve većeg kapitala i moći. Kolika je danas manipulacija strahom, zaprepastila bi čak i talentiranog Josepha Goebbelsa. Hijerarhija straha prožima sve pore društva, ona je način postizanja cilja i potpune kontrole nižih slojeva. Danas kad su mediji moćniji nego što su ikad bili, informacijom i dezinformacijom dostigli smo fascinantnu brzinu širenja straha. U krajnjoj instanci čovjek obuzet strahom gubi svojstvo djelovanja slobodnom voljom, prestaje biti osoba i postaje stvar.
Kako se zapravo sačuvati da nas strah ne pobjedi? Po svemu sudeći korijeni svih strahova nalaze se u neznanju i znanje je jedina kategorija koja se može suprotsaviti strahu i pobijediti ga. Umjetnost na svoj osobit način potiče te procese obrazovanja društva. Kroz umjetnost dolazimo do duhovnih spoznaja, neosjetno i bez napora. Prisutnost umjetnosti jača našu emocionalnu inteligenciju, ona nas usmjerava na jedini ispravni put, a to je ka krajnjem dobru, te u konačnici našoj najvećoj pobjedi.
„Dont be afraid“, je projekt koji podrazumijeva kontinuirane produkcije portreta bezimenih osoba i koji kroz deformaciju lica odaju stanje duha suvremenog čovjeka. Portreti su rađeni na različitim podlogama, formatima i tehnikama (platno, papir, šperploča, ljepenka itd.)
Milan Marin

MILAN MARIN
Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani te magistrirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini itd. Za svoj rad dobitnik je više od pedeset međunarodnih nagrada i priznanja.
Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama (zbirka grada Grožnjana, fundus galerije Fontikus, fundus Obalne galerije Piran, fundus galerije Milotić u Puli, zbirka grada Umaga, Vodnjana, Talijanske unije Pula, Buja, Sečovlja, Kastva, Rijeke, Novigrada (Istra), Novi Grad (BiH), Bosanska Gradiška (BiH). Dvije njegove skulpture nalaze se na javnim površinama grada Umaga.
Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Živi i radi u Umagu.
Kontakt:
marin.b.milan@gmail.com
0955132619

Izložba je realizirana uz potporu Istarske županije, Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.